Pendle Protokolü: Getiri Yönetimi ve Tokenizasyon

0

Pendle Protokolü Nedir?

Pendle Protokolü Nedir?

Pendle, kullanıcıların getiri sağlayan varlıklarını farklı parçalara ayırmalarına olanak tanıyan ve böylece kullanıcıların temel getirideki değişiklikler hakkında spekülasyon yapmalarını sağlayan yenilikçi bir getiri yönetimi protokolüdür. Bu protokol, birçok strateji aracılığıyla kullanıcıların getirileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarına ve getiri dalgalanmaları hakkında tahminlerde bulunmalarına olanak tanır.

Pendle’ın en dikkat çekici özellikleri arasında getiri tokenizasyonu, otomatik piyasa yapıcı (AMM) ve oy emanetli tokenomikler bulunmaktadır. Pendle, verimdeki dalgalanmalara ve yatırımcıların bu dalgalanmalardan nasıl faydalanabileceklerine odaklanan zengin bir özellik seti sunar. Geleneksel finans dünyasının daha karmaşık unsurlarını yansıtan bu protokol, kullanıcılarına daha belirleyici getiriler elde etme imkanı sunarak yatırımcıların riskten korunma ve spekülasyon yapma yeteneklerini artırır.

Pendle Özellikleri

Pendle Özellikleri

Pendle, izinsiz bir verim yönetimi sunarak kullanıcılarına üç temel özellik sağlar:

Pendle Protokolü: Getiri Yönetimi ve Tokenizasyon

  • 1. Getiri Tokenizasyonu: Pendle, SY (Standardized Yield) token standardını kullanarak, getiri sağlayan varlıkların tokenizasyonunu gerçekleştirir. SY token’ları, Pendle platformunda işlev görebilen ve iki bileşenden oluşan paketli varlıklardır: Temel Token’lar (PT) ve Getiri Token’ları (YT). Herhangi bir getiri getiren varlık, bir SY token’ı ile sarılabilir. Bu token standardı, akıllı sözleşmelerde bu varlıklar için standartlaştırılmış bir API sunarak, DeFi ekosisteminde esneklik sağlar. Ayrıca, bu standart, Pendle ekibinin önerdiği ERC-5115 ile protokolün ötesine geçebilir. DeFi’de getiri sağlayan varlıkların daha fazla şekillendirilebilirliğini sağlamak, yeni fırsatlar dünyasının kapılarını aralayacak ve sıvı staking türevlerinin (LSD’ler) piyasaya sürülmesi bu sürecin ilk adımlarını temsil edecektir. Kullanıcılar, temel varlıkları alıp bir verim kaynağına yatırarak karşılığında bir getiri sağlayan varlık elde eder. Örneğin, DAI’yi Bileşik borç verme havuzuna yatırmak, kullanıcının cDAI token’ına sahip olmasına yol açar. cDAI token’ı, sağlanan DAI miktarını ve borç verme faaliyetinden elde edilen getiriyi belirtir. Bu sayede Pendle kullanıcıları, PT-DAI ve YT-DAI token’larına sahip olabilir ve bu token’larla Pendle’ın benzersiz AMM’sinde serbestçe ticaret yapabilirler. Temel token’lar, varlığın anaparasını temsil ederken, Getiri token’ları, varlığın ürettiği tüm getiriyi ifade eder. Kullanıcının elinde artık iki token bulunmaktadır. Örneğin, bir kullanıcının bir stETH’si (Lido’nun Liquid Staking Token’ı) olabilir. Pendle ekosisteminde bu stETH, PT-stETH + YT-stETH’ye eşdeğer SY-stETH olacaktır. PT-stETH, stake edilen Ether’in başlangıç miktarını temsil ederken, YT-stETH, bu stETH tarafından kazanılan tüm stake etme ödüllerini temsil eder. Kullanıcılar Pendle’daki PT’yi vade sonunda dayanak varlık için 1:1 oranında kullanabilirler. YT ise hak sahibine gerçek zamanlı olarak talep edilebilen varlığın ürettiği tüm getiriye hak verir.
  • 2. Pendle AMM: PT’lerin ve YT’lerin etkin ticareti, bir pazar yeri gerektirir ve Pendle AMM (Otomatik Piyasa Yapıcı) tüm ekosistemin merkezinde konumlanır. Pendle’ın altında yatan mekanizma, kullanıcıların getiri sağlayan varlıklar üzerinden bahis yapmalarını sağlar. YT satın alan kullanıcılar, uzun vadede verim elde eder. Verim (Dayanak APY), varlığın gelecekteki APY’sinde piyasa tarafından belirlenen bir fiyat olan Zımni APY’nin üzerinde işlem görür. Kısaca, verim korunursa veya artarsa ​​kazanırlar. Kullanıcılar wstETH getirisinde uzun süre devam etmek istediklerinde, Pendle’da wstETH Getiri token’larını (YT-wstETH) satın alabilirler. Bu getiri token’larının sağladığı kazanç, satın alma maliyetinden daha fazlası olduğu sürece ticaret kazançlıdır. Teorik olarak, bu ticaretin karşı tarafı, ödenen primin üretilen getiriden daha yüksek olacağına inanan bir kullanıcıdır. Pratikte, Pendle’daki likidite sağlayıcıları, tüm işlemlerin karşı tarafı olarak işlev görür. Pendle’ın AMM’si, PT ile SY’yi eşleştirir ve aynı havuzdan YT işlemlerini etkinleştirmek için flaş takaslardan yararlanır, bu da belirli bir varlık rotası için tüm işlemlerin tek bir likidite havuzu üzerinden gerçekleştirilmesi anlamına gelir.
  • 3. vePENDLE: Pendle yapbozunun son parçası oy emanet token’ı olan vePENDLE’dir. Bu “son parça” son derece önemlidir çünkü vePENDLE sahipleri, platformda yönetim haklarına ve kanal teşviklerine erişim kazanır. Bu durum, kullanıcıların Pendle ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmalarını ve platformun gelecekteki yönelimine etki etmelerini sağlar.
İlginizi Çekebilir;  BIS'ten Kripto Para Sektörüne Sert Eleştiriler
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 84,619.67
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,586.78
xrp
XRP (XRP) $ 2.08
bnb
BNB (BNB) $ 588.77
solana
Solana (SOL) $ 134.68
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155495
tron
TRON (TRX) $ 0.244959
cardano
Cardano (ADA) $ 0.61552
litecoin
Litecoin (LTC) $ 75.72