Kripto piyasasında 2024 yılı, gerçek dünya varlıkları (RWA) kategorisiyle dikkat çekici bir hareketliliğe sahne oluyor. Gayrimenkul, hazine tahvilleri, sanat eserleri ve bonolar gibi çeşitli varlıkların tokenize edilerek kripto yatırımcılarına sunulduğu RWA sektöründe, ilginç bir iş birliği duyuruldu. 4,44 milyar dolarlık piyasa değeri ile bu alanda öne çıkan Ondo Finance (ONDO), 28 Ocak’ta yaptığı açıklamada, ABD Hazine tahvillerinin katman-1 blokzinciri XRP Ledger ağı üzerinde piyasaya sürüleceğini bildirdi.
Şirketin açıklamasında, “Ondo Kısa Vadeli ABD Hazine Tahvilleri (OUSG)” adı verilen ürünün, önümüzdeki altı ay içerisinde yatırımcılarla buluşacağı belirtildi. XRP Ledger’ın geniş kullanıcı tabanıyla, finansal kurumlara yasal düzenlemelere uyumlu ilk blokzincir uygulamasının sunulacağı vurgulandı. Açıklamada, merkeziyetsiz finans (DeFi) ile geleneksel finansın daha önce hiç olmadığı kadar yakın bir şekilde bir araya getirileceği ifade edildi.
Hedefte Kurumsal Yatırımcılar
XRP Ledger üzerindeki kurumsal yatırımcıların, ABD Hazine Tahvilleri’nden güvenli ve yasal düzenlemelere uyumlu bir şekilde getiri elde edebileceği açıklandı. Basın duyurusunda, Ripple ve Ondo’nun sağlayacağı likidite ile tokenize edilen RWA ürünlerinin kurumsal düzeyde benimsenmesinin artırılmasının hedeflendiği belirtildi. Ayrıca, dikkat çeken bir diğer noktaysa Ripple’ın yeni stablecoin’i RLUSD’nin kullanılacak olmasıydı. Bu entegrasyon sayesinde ABD Hazine Tahvili ürününün (OUSDG) RLUSD aracılığıyla nakde çevrilebileceği, böylece kullanıcıların gün boyu likidite ve finansal esneklik elde edebileceği ifade edildi.
Ondo Finance’ten XRP Ledger’a Övgüler
XRP Ledger’ın, “geleneksel finans kurumlarının ihtiyaçlarına göre benzersiz bir şekilde tasarlanmış” olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: “Sınır ötesi ödemeler, dijital varlık saklama ve stablecoin ihracı konusundaki 10 yılı aşkın deneyimiyle XRPL, RWA tokenizasyonu ve kurumsal DeFi için eşsiz bir temel sunuyor.” Ondo Finance ve XRP Ledger’ın iş birliği, RWA sektörünün gelecekteki potansiyeli açısından oldukça önemli bir örnek oluşturuyor. Nitekim, Tren Finance tarafından yayımlanan bir araştırma raporuna göre, RWA tokenizasyon sektörünün 2030 yılına kadar mevcut değerini 50 katına çıkarabileceği öne sürülmüştü. Araştırmaya katılan şirketler, RWA sektörünün 4 trilyon ila 30 trilyon dolar arasında bir pazar büyüklüğüne ulaşacağını tahmin ettiler.
XRP Ledger ile yapılan iş birliği açıklamasının ardından RWA token’larındaki genel düşüşe rağmen, ONDO’nun değeri son 24 saatte %4 artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl içerisinde yatırımcılarına %400’ü aşkın bir getiri sağlayan ONDO’nun piyasa değeri 4,4 milyar dolara yükseldi.
Fitili BlackRock Yakmıştı
Yatırım yönetim devi BlackRock’ın 2024 yılının Ocak ayında RWA alanında yeni bir fon kurması, kripto piyasasında büyük bir heyecan yarattı. BlackRock’ın bu hamlesi ile birlikte RWA sektöründe faaliyet gösteren ONDO, MAPLE ve PENDLE gibi kripto paralarda %300’e varan keskin artışlar gözlemlendi. RWA’nın yükselişi, Türkiye’deki kripto yatırımcılarının da dikkatini çekmiş durumda. CoinGecko’nun raporuna göre, RWA bazlı kripto paralara en çok ilgi gösteren üçüncü ülke Türkiye oldu. %14 ile ABD ilk sırada yer alırken, %10 ile Endonezya ikinci, Türkiye ise %8 ile üçüncü sırada bulunuyor.